E-nummer, tillsatser. Vad står det för?

Är det farligt med konserverings-, förtjocknings- och sötningsmedel? Många undrar över de tillsatser som finns i maten. Men bara godkända tillsatser får användas och reglerna är stränga.

E-nummer är ett specifikt ID-nummer som används för beteckning av livsmedelstillsatser som godkänts för användning i Europa. Endast tillsatser som har godkänts av EU får användas i livsmedel. Det innebär däremot inte att en tillsats får användas i alla livsmedel. En utvidgning av systemet med E-nummer har utarbetats av FN-organen FAO och WHO för att ge beteckningar åt samtliga ämnen som används som livsmedelstillsatser, oberoende av huruvida dessa är godkända i Europa eller inte.

Tillsatserna kan vara av typerna;

  • Konserveringsmedel
  • Klumpförebyggande medel
  • Livsmedelsfärgämnen
  • Antioxidationsmedel
  • Sötningsmedel
  • Ytbehandlingsmedel
  • Smakförstärkare
  • Surhetsreglerande medel
  • Emulgeringsmedel
  • Förpackningsgaser med mera.

På Livsmedelsverket kan man söka på E-nummer där du också kan se vad en tillsats i ett livsmedel heter och vad den används till. Du kan också söka fram alla tillsatser som kan ha animaliskt ursprung. E-sök Livsmedelsverket

Om vi tex tar Coca Cola Light och studerar innehållsförteckningen närmare så ser vi att det förutom kolsyrat vatten och tillsatsämnena även innehåller E150d, E952, E951, E338, E330, aromer och E211. Slår vi upp dom i ovanstående länk på Livsmedelsverket så kan vi se vad dessa E-beteckningar står för.

  • E150d – Karamellfärg (färgämne)
  • E952Natriumcyklamat (socker-ersättningsmedel
  • E950Acesulfamkalium (sötningsmedel)
  • E951Aspartam (socker-ersättningsmedel)
  • E338Ortofosforsyra (antioxidationsmedel)
  • E330Citronsyra (antioxidationsmedel)
  • E211Natriumbensoat (konserveringsmedel)