Blueberry Ketchup – Näringsberäknat Recept
Sommaren är nu snart här och grillsäsongen har precis börjat! Grillat är inte bara enkelt och snabbt; det kan vara bästa fitnesskäket, godaste smalmaten och mest deffvänliga bjudmaten. I alla fall om du inte faller i fällorna som gör det till rena rama ohälsosamma kaloribomber…
Sommar, häng på stranden, sol och mysigt umgänge med grillat… Någon mer som längtat otroligt efter detta? Sommaren är underbar! ”På sommaren blir allt bra bättre” sa en person en gång och jag är beredd att hålla med (förutom julafton, för då vill jag ha riktigt snöfylld vinter!)
Det känns som att på sommaren äter man ofta hälsosammare utan att tänka på det. Eftersom det är så varmt dricker vi mer vatten och mycket hälsosamt är i säsong, så som frukt, bär, grönsaker, vilket gör det mer tillgängligt och de smakar nu godare med.
Det finns små saker som kan göra stor skillnad i din kost. Njut av din glass ibland och det där glaset vin på kvällen i solnedgången med dina vänner då och då! Det är sommar och du ska njuta av ditt liv, så unna dig lite då och då. Gör istället små ändringar i din dagliga kost så din bas är hälsosam. Ät näringsrikt i alla dina dagliga mål som bas och unna dig lite då och då. Gör du så då blir dessa tillfällen du unnar dig inte så betydliga för kroppen, men ännu mer betydliga för knoppen!
Ett tips du får idag, här och nu, är hur du kan göra ett sådant bättre val. Grillat brukar vara lika med ketchup för många. Ketchup är alltså en tomatsås med 20 – 25% socker i. Detta är allt annat än ett nyttigt val. Godissås kallar vissa denna för och nu kanske du förstår varför…
Gör din egna ketchup istället och våga testa nytt! Här är ett sockerfritt ketchuprecept där sockret är utbytt mot fibersirap (IMO). Mycket mindre kalorier, inget raffinerat skit och så galet gott! Detta är en ketchup på blåbär. Don’t nock it ’till you try it! Alla jag bjudit på, även barnen, har älskat denna.
Mina salta sötpotatispommes (kommer recept inom kort) doppade i denna ketchup, grillad kycklingfilé med någon het kryddning och goda grönsaker till det… Det kommer bli en favorit!
BLÅBÄRSKETCHUP
1 burk:
350g blåbär, frysta (ca 5 dl)
3/4 dl rödvinsvinäger
4 tsk finhackad vitlök
1/2 tsk torkad ingefära
1/4 tsk lökpulver
1/4 tsk salt
1 – 2 msk* sukrin brown
How to:
Lägg blåbären i en gryta och låt koka upp.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och ha i detta med bären i grytan.
Sänk värmen så det bara puttrar. Låt det småputtra i ca 25 min och rör om lite då och då.
Häll över i vad du nu vill förvara det i (ex. en söt glasburk) och ställ in i kylen för att svalna helt.
Använd din hemgjorda blåbärsketchup till precis vad du vill och NJUT!
* alt. valfri ”mustigare” sötning: kokossocker eller skvätt honung
För hela satsen:
183kcal
7% – 2.5g protein
11% – 2g fett
83% –30.5 g kolhydrater
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!