6 tips på hur du håller ditt nyårslöfte om träning
Nyårslöfte om träning, ett av de vanligaste nyårslöftena. Generellt handlar det om att man ska vara mer hälsosam, vare sig man ska gymma mer, äta mer hälsosamt eller röra på sig mer så är målet detsamma – att komma i bättre form.
Läs våra 6 tips på hur du på bästa sätt håller ditt nyårslöfte och inte tappar fokus och ger upp.
Nyårslöfte om träning, gå ner eller upp i vikt och att komma i bättre form.
Varje år lovar en stor del av befolkningen att träna mera, äta mer hälsosam mat, sluta röka eller snusa och förhoppningsvis få fram magrutorna i tid till sommaren.
Studier har visat att endast 10% lyckas hålla sina nyårslöften över tid. Vi själva, och ja, DU med har väl säkerligen inte lyckats hålla alla nyårslöften varje år. Just när det kommer till hälsa och träning tänker vi dela med oss ett par tips som förhoppningsvis håller dig på rätt bana. Dessa tips går givetvis att tillämpa inom andra nyårslöften också.
1. Motivation – ett måste
Drivkraften och viljan måste finnas. När det känns tungt, när du är trött och kroppen vill bara ligga i soffan efter jobbet – då intalar och påminner du dig själv vad slutmålet är och går till gymmet ändå. Denna motivation behövs och det är alltid 100 gånger lättare att vara motiverad på detta sättet om det är ditt egna nyårslöfte till dig själv och inte tex din partners vilja att du ska gå och träna.
2. Konkreta och realistiska mål med delmål

Steg för steg. Dag för dag. Och helt plötsligt är du i mål.
Många sätter för orealistiska mål eller mål som inte är konkreta, som tex ”jag ska träna mer i år”. Ska sexpacket fram till sommaren eller vill du ta 100 kg i knäböj innan midsommar är det bra att man sätter upp små delmål. På detta sätt känner man inte att det är en evighet till mållinjen eftersom du vinner ett litet lopp varje vecka. Get it?
Tex ska du gå ner 15 kg till sommaren är det klokt att man siktar på 1-1,5 kg mindre på vågen varannan vecka – detta blir ditt delmål. Samma princip gäller om du vill öka vikten i någon specifik övning, små steg i taget och helt plötsligt när det är sommar och du återblickar på tiden från nyår så har du faktiskt kommit en väldigt lång väg!
3. Underlätta för dig själv på alla möjliga vis
Saker som att packa gymväskan kvällen innan, dosera upp proteinet i förväg i shakern, göra i ordning matlådor och andra sådana små förberedelser underlättar och liksom signalerar till hjärnan att du kommer att utföra ditt träningspass. För att hålla ditt löfte underlättar det om man har en kompis eller partner som har samma mål, men det är absolut inget måste.
Har du slut på idéer på maträtter rekommenderar vi att du tar inspiration från vårat egna kostschema för en vecka med massor av enkla och goda recept inklusive näringsvärden samt hur du tillagar dem.
Känner du att du är helt vilse på vart du ska börja med kost och träning tycker vi definitivt att du bör läsa igenom våran deffguide på hur du tappar fett och behåller muskler samtidigt. Där kan du även räkna ut din totala energiförbrukning med våran kalkylator.
4. Anteckna och skriv ned resultaten

Planera din träning och belöna dig själv!
Det är bevisat att personer som för anteckningar på sin träning är mer benägna att följa sin plan och på så sätt nå sitt mål inom angiven tid. Exempel på vad man kan bokföra är:
- Skriv ned vikt och datum, väg dig varje/varannan vecka
- Anteckna midjeomkrets, låromkrets etc med måttband
- Skriv ned styrkeökningar i respektive övning som tex bänkpress för varje pass
- Mät tid och längd/sträcka på dina promenader och löprundor
Det är som sagt effektivt och fram för allt väldigt roligt att se sina framsteg, sin utveckling och förändringen både fysiskt och mentalt. Ta före- och efterbilder vid angiven tid, stirra dig inte blind på vågen utan mät midjeomkrets och om ditt välmående förbättrats – det märker man helt klart själv.
Vill du vara extra noggrann och minimera risken för att du inte tex gått ner i vikt tillräckligt någon vecka rekommenderar vi starkt att du investerar i en billig och bra matvåg. Det är annars omöjligt att exakt veta hur mycket kalorier, protein, kolhydrater etc du får i dig.
5. Belöna dig själv och ”f*cka inte ur” på en gång
Ett sätt är att man sätter små utmaningar åt sig själv, som exempel att om jag vaknar tidigt och går min morgonpromenad kan jag senare under dagen köpa det där nya mobilskalet eller klädesplagget jag önskat mig ett tag. Att även träna lite längre eller klämma in ett litet extra pass gör att man kanske inte har någon ångest när man har sin ätardag.
Det är också viktigt att man inte går in för hårt för tidigit. Har man haft en till mestadels stillasittande livsstil är det osmart att börja träna 8 gånger i veckan. Det ökar risken för skador, onödiga förkylningar som sedan gör att man tappar motivationen. Börja i en lagom och säker takt och öka sedan. Kom ihåg, det är 6 hela månader kvar till sommaren och ett helt år kvar tills nästa år. Börjar du nu kommer du att hinna!
6. Vänta inte för länge för att starta och ha tålamod när du börjat
När du väl har bestämt dig är det bara att köra igång. Kom ihåg att nyårsafton är egentligen en dag som vilken annan, det spelar ingen roll vilken dag du börjar din resa, sålänge du börjar. Givetvis kan du berätta till de personer som frågar om ditt nyårslöfte om vilken grym form du kommer att vara i till sommaren. Det blir även en påminnelse till dem när du snällt avböjer de hembakade bullarna som bjuds på fredagsfikat.

Ha tålamod! Resultaten kommer, lita på processen och dig själv!
När du sedan börjat ska du ha tålamod och lita på processen. Vissa personer i din omvigivning kommer alltid att ifrågasätta dina val – förklara dem att du har ett mål som du satt upp och tänker följa till 100 %. Riktiga vänner kommer alltid att förstå detta!
Om du känner att du misslyckats en vecka skall du inte ge upp och vänta tills nästa nyår, utan du börjar om DIREKT.
Vi tror på dig och fram för allt ska du tro på dig själv och ditt nyårslöfte om träning!
Kör hårt och god fortsättning!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!