Välj rätt hantlar

Hantlar

Ett par hantlar möjliggör en uppsjö med träning. Med ett par hantlar så kan du i princip träna alla muskler. Att träna med hantlar passar både nybörjaren och den som tränar betydligt mycket längre.

Möjliga övningar med hantlar:

  • Bicepscurls
  • Triceps extension
  • Axelpress (axlar)
  • Hantelbänkpress (bröst)
  • Hantelflyes (bröst)
  • Omvända hantelflyes (baksida axlar)
  • Hantelrodd(rygg)
  • Utfall
  • Knäböj med hantlar som vikt
  • Raka mark

Det finns en uppsjö med hantlar men det är egentligen ganska enkelt, det är en vikt som ger ett ökat motstånd för din träning. Men det finns lite att tänka på.

Vilket material?

Nyprenhantlar

Fantastiska hantlar gjorda av plast oftast i lite mindre viktserier. De gör jobbet och sannolikt det bästa valet om du behöver lite lättare hantlar. Det är den enklaste formen av hantlar men med tanke på att det bara är vikter så gör det sitt jobb alldeles utmärkt.

Järnhantlar

Järnhantlar är den klassiska sortens hantel. Bara det faktumet att de är gjorda av järn gör dem extremt tåliga. Materialvalet gör att du får mycket för pengarna. Materialet kan göra att de låter lite mer än gummihantlar. En fördel mot billigare gummihantlar är att de inte har någon lukt.

Gummihantlar

Om du vill lyxa till det lite så ska du välja gummihantlar. Fördelen med gummihantlar är att du slipper lite av dunsten som kan uppstå när du ska lägga ner hantlarna.

Fasta eller justerbara hantlar?

Vill du kunna ändra vikt på dina hantlar?

Justerbara hantlarna

Klassikern! Om du bara ska ha ett hantelpar så är det är nog ditt bästa val. Du kan själv ändra vikten! Varianten i metall är kanske den mest klassiska hanteln. Om du väljer en med gummivikter så slipper du mycket av skramlet och du slipper lite av dunsten när du släpper vikten.

Det blir betydligt mycket billigare att köpa ett par hantlar där du kan ändra vikten för din träning.

Det finns numera supermoderna hantlar där du med en enkel manöver kan ändra din vikt. Det är som att du har tiotals hantlar framför dig samtidigt som sparar utrymme. Helt klart favoriten det lyxigaste alternativet om du inte har utrymme för tiotal hantlar.

Fasta hantlar

Det kan vara lite lyxigt med fasta hantlar så du slipper att ändra vikten som kan vara lite tråkigt och gör att du tappar motivation. Nackdelen är att det kräver lite mer yta men om du har ytan så är det helt klart värt det.

Jag vet själv att det kan vara lite tråkigt att sitta och ta av och på vikt så om du har budgeten och utrymmet för fasta hantlar så är det helt klart värt det.