Kanderade mandlar utan socker!

Julspecialen på Deffa är med detta första inlägg igång!
Till jul vill vi att alla ska samlas, njuta och ha det mysigt tillsammans. Då menar jag ALLA. Du som är vegan, ni som dietar, alla glutenintoleranta, de som undviker socker m.m. Småbarn som ungdomar och vuxna eller äldre! Därför kommer här en julspecial på deffa där jag (Maria) tar fram flera recept i temat “JUL” fram till 24:e december. Recept som passar alla ovan nämnda!

Först är julmarknadsgodiset nr 1. Min mamma är ett enormt fan av dessa och bara lukten av dessa tar mig tillbaka till alla mysiga dagar på marknad med mamma. Det ni ska få se nedan är alltså brända mandlar i en ny form. Smaken blev riktigt likt “vanliga” tillslut!

Passar dig som:
– är vegan
– äter lchf/ keto
– inte tål gluten
– undviker socker
– har diabetes
– är trött på krångliga recept

 

 

 

Juliga brända mandlar

(Sockerfria karamelliserade nötter)

 

Ingredienser:
7 dl mandlar* (eller valfria nötter)
1 tsk salt
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl stevia*
0.5 dl vatten
Hur du gör:
Värm upp en stor teflonpanna. Sätt den sedan på medelvärme och ha i sötningsmedel, vaniljpulver, havssalt, kanel och vatten. Blanda allting riktigt väl och fortsätt blanda lite smått tills det är hett.
När sötningen smält, ha i mandlarna och rör runt så de täcks helt. Håll koll på pannan! Fortsätt rör tills du ser att sötningen börjar stelna/ kristalliseras.
Ta bort pannan från värmen och låt stå i ca 1-2 minuter. Försök sedan röra och samtidigt lossa från pannan med en träslev. Häll sedan över allt på ett bakplåtspapper att stelna helt.
* pekannötter, valnötter och cashewnötter är också supergott här.
* annat strösötningsmedel som passar för bakning funkar också. Även kokossocker!
Per 100g:
547 kcal
10%  –  14g kolhydrater
17%  –  23g protein
73%  –  45g fett