att maxa i bänkpress, bänkpress, bänkpress deffa

Studie: att maxa vikten i bänkpress inte alltid bäst

I en färsk studie har man gått igenom effekterna och aktiviteten hos bröstmuskulaturen när man maxar vikten i bänkpress (flat benchpress). Helt klart en intressant studie som vi tittat närmare på!

 

Att maxa vikten i bänkpress..

..brukar vara en rolig och ibland en lite pirrig upplevelse sekunderna innan lyftet. Kommer jag klara det? Kommer jag misslyckas? Tillbaks till ruta ett :'(? 

I en studie som nyligen publicerats har man mätt bröstmuskelns aktivitet hos 20 unga män där alla varit rutinerade inom styrketräning (minst 1 års erfarenhet).

Med hjälp av ett avancerat system med infraröda kameror, en bioelektrisk mätare mm har man fokuserat på bröstmuskulaturen och accessoriska muskler när man ökat vikten på viktstången.

I mätfasen fick studiedeltagarna lyfta (i bänkpress) flera set beståendes av endast ett rep i följd av varandra med vikten ökandes. Dvs, ungefär 70, 80, 90 och 100% av deltagarnas 1RM (= 1 rep max, det maximala man kan lyfta på ett rep).

 

Deltagarna fick lyfta en rep (per set) där 70, 80, 90 och 100% av RM (rep max) användes.

 

Resultaten visade en signifikant förändring i strukturen av själva lyftandet när vikten ökades på skivstången. När deltagarna utförde sitt 1RM  såg man att pectoralis major (den stora bröstmuskeln) gick från att vara huvudmuskeln för att flytta vikten till att vara den främsta stöd/hjälpmuskeln istället. Huvudmuskeln för att förflytta vikten togs istället an av deltoideus anterior (deltamuskeln). Även tricpes brachii visade ett klart större engagemang på 1RM jämfört med mindre vikter.

 

maxa vikten i bänkpress, vikt bänkpress, öka i bänkpress, deffa bänkpress, maxa bänkpress, bli stark i bänkpress, lyfta tungt bänkpress

 

Slutsatsen och diskussion då som uppstår är att mindre arbete utförs av själva bröstmuskeln när man maxar vikten i bänkpress. Den största aktiviteten i bröstmuskeln sågs vid 90% av 1RM, där den var som mest isolerad.

I slutändan konfirmerar en sån här studie lite av något man vetat om länge; VARIERA DIN TRÄNING! Du behöver inte maxa i alla övningar konstant för att få muskeln att växa.

 

 

Referens: 

Effect of Barbell Weight on the Structure of the Flat Bench Press

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 5 =