Nyttig äppelpaj (smulpaj)
Idag får ni tips på en helt nyttig smulpaj som är så god att alla tog för givet att det var en ”vanlig” äppelpaj dränkt i socker, smör och mjöl. Men icke icke! Detta är resultatet av en hel del experimenterande i köket för att få en lika god som hälsosam paj, och denna är 100% nyttig till innehållet så ni förstår att den också blev god då 😉
Det gamla talesättet att ett äpple om dagen är bra för magen må inte vara helt sant och det kommer inte hålla doktorn borta, för ett äpple i sig gör inte så mycket. Speciellt inte om du har IBS och blir helt förstörd i magen av äpplen…
Det är helheten som gör alltet. Tänk dig likt ett pussel där näring, träning, rörelse, sömn, livsstil m.m. är massvis av pusselbitar. Ett äpple i sig kanske inte gör mycket egentligen, men äpplen kan vara en del av vad som gör ditt pussel komplett. För de är ju inte bara väldigt goda, utan innehåller många bra ämnen för oss och är en naturlig bot mot dålig andedräkt (om ätes råa).
I denna paj hittar ni bara nyttiga ingredienser. Smöret är bytt mot kokosolja som är 100% fett och endast av hälsosam typ, grynen kan väljas mellan havre eller dinkel och innehåller bl.a. mycket fibrer som är bra för magen och lignaner som är skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, kanel dämpar sötsug och håller blodsockret jämnt, äkta vaniljpulver är helt enkelt ren vanilj i pulverform och är otroligt rik på antioxidanter, samt honung som innehåller de snälla bakterier som vi behöver.
Om ni serverar med kvarg, keso eller protein-sås (vaniljprotein, gärna kasein, blandat med bara liiite vätska) så kan detta även fungera som mellanmål.
Tänk då kanske 1 del paj och 2 delar kvarg, för ett balanserat mål. Vill ni ha till fika eller efterrätt och vill fortsätta på hälsotänket så kan Lohilo (proteinglassen) bli sjukt gott till! Jag åt kvarg med vaniljprotein blandat i och åt pajen till det.
Det ska vara gott, roligt och njutfyllt att äta hälsosamt och likaså att vara på det!
Är du vegan eller äter paleolitiskt så kan du göra vaniljsås på veganskt protein med vaniljsmak eller kanske en nice cream på frysta bananer?
På bilden hade jag glass men inte vegansk (”jag” iom att de andra hade vaniljvisp, usch, haha) proteinglass med kokossmak. Lohilo såklart! Iom att jag är onseason igen (”deffar”) så försöker jag hålla maten extra proteinrik nu, även vid frimål/ cheatmeals som detta var. Fast helt ärligt, jag väljer 100% Lohilo framför ”vanlig” av alla gånger ändå ju, hahaha. Såååå mumsigt!
Nyttig Äppelpaj:
Ingredienser, 8 port:
6 äpplen (ca 1 kg, helst svenska)
3 1/2 dl gryn (150g, glutenfria eller dinkel är godast)
1/2 tsk + 1/2 tsk kanel
1 tsk äkta vaniljpulver
3 msk flytande sötning (fibersirap, agave eller honung)
45g kokosolja
valfritt: 50g mandlar, kokos eller solrosfrön
Tillagning:
Sätt ugnen på 160 C / 315 F.
Skölj och skär äpplena i klyftor och blanda med 1/2 tsk kanel. Lägg sedan in en ugnsfastform.
Gör sedan smuldegen genom att blanda resterande ingredienser i en bunke med händerna alt. i en matberedare.
Fördela smuldegen jämnt över alla äppelbitar i formen och ställ sedan in i ugnen tills gyllenbrun, ca 30 min.
Ta ut och NJUT!
Näringsvärde, per port (utan 50g nötter, med fibersirap):
188 kcal
3g protein = 7%
28g kolhydrater =62 %
6g fett = 31%
Näringsvärde, per port (med 50g nötter, med honung):
210 kcal
3g protein = 6%
33g kolhydrater = 66%
6g fett = 28%
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!