Nyttiga Sötpotatis Pommes – Fitness Food 2.0
Krispiga och sötsalta pommes. Utan fritering kan vi behålla all näring och hålla kalorierna nere samtidigt. Win-win! Smaken är likadan, men fräschare och inte lika slabbig/ flötig/ flottig (kalla det som ni vill). Sötpotatispommes med havssalt och hint av kokos. Ni MÅSTE testa!!
I admit – I’m no fan of sweet potato. Så sött och sliskigt… Tänkte jag tills jag testade att göra dessa pommes. Om jag ändrade mig? OM jag ändrade mig! Eller borde jag säga vi ändrade oss kanske. Som alltid vill jag ju testa mina recept på flera innan de läggs upp här. Hade dessa ihop med grillad kyckling och blåbärsketchup (receptet hittar ni om ni trycker på sista ordet där). Oh My God Så Bra Det Blev.
Ketchupen fick högsta betyg av barnen och är en gammal favvo hos mig med. Alltsammans här blir rätt perfekt ihop. Lite salt, lite sött och kryddigt till det. Dessa pommes passat till mycket mer än just kyckling och en sötsyrlig sås. En sak är iaf säker – detta vill du inte missa!
Sötpotatis är egentligen inte en potatis, alltså de är inte släkt med våra vanliga potatisar. Sötpotatisen är faktiskt en ört! De senaste åren har sötpotatisen vuxit fram som en av de mest populära tillbehören inom kolhydratskällor. Inte konstigt kanske iom att den kan användas så mångsidigt! Mosad i en smoothie för söt smak, eller i en bananglass/ nice cream, göra pommes av, koka och göra mos av, i kuber i omelett, göra pommes av, som sötning i bakning m.m.
Näringsmässigt är den varken sämre eller bättre än vår potatis. Sötpotatisen är har mycket betakaroten (som ger den fina färgen, precis som med morötter), järn, folat (folsyra), kalium och C-vitamin m.m. Kvinnor som vill bli gravida brukar man ge rådet att äta mer folsyra, järn är en av våra vanligaste brister bland kvinnor i vår del av världen, betakaroten kan även ge huden en mer solkysst nyans, kalium är grymt för muskelkramper och C-vitamin vet nog alla är bra för oss.
Nyttiga Sötpotatis Pommes frites
Till 4 port:
800g sötpotatis (2 mediumstora)
20g kokosolja (1.5 msk)
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk nymalen svartpeppar (mortla eller använd en kvarn)
1 tsk havssalt
1/2 tsk kummin eller spiskummin (jag föredrar spiskummin, pappa föredrog kummin)
1/2 tsk cayenne (valfritt, men rekommenderas)
Tillagning:
Sätt ugnen på 225°.
Skär potatisen i en tjockare pommes-form (fyrkantiga avlånga stavar). Skölj potatisen ordentligt innan, men skala behövs inte.
Blanda ihop kryddorna i en liten skål. Ta sedan fram kokosoljan och ha i den med kryddorna. Sätt på lägsta värme i mikron någon minut så oljan smälter, om den var fast.
Lägg över all potatis i en bunke och häll över allt ifrån den lilla skålen däröver. Blanda riktigt ordentligt med händerna så att all potatis får kryddblandningen runtom hela sig. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och lägg över potatisen där på. Se till att allt är jämnt fördelat så de inte ligger på varandra! Då blir de lätt gegiga istället för krispiga.
Ställ sedan in i ugnen i ca 25 – 30 min, beroende på tjocklek och ugn. Kom ihåg att vända på dem 1 – 2 ggr medan de är där inne.
När kanterna blivit smått bruna, pommesen är gyllene och krispiga är de klara. Ta ut och NJUT!
Näringsvärde per portion:
217 kcal
6% – 3g protein
21% – 5g fett
74% – 40g kolhydrater
Fler recept hittar du som vanligt i våran recept-del!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!