Pepparkakor à la paleo – MEST GILLADE RECEPTET!

pepparkaka, pepparkakor, nyttiga pepparkakor, nyttig pepparkaka, gingerbread, healthy ginger bread, healthy ginger snaps, healthy gingersnaps, deffrecept, deff recept, dietrecept, diet recept, diet jul, diet julrecept, glutenfritt, glutenfritt jul, glutenfria pepparkakor, sockerfria pepparkakor, vegansk pepparkakor, pepparkakor recept, paleo pepparkakor, low carb pepparkakor, diet Christmas recipes, low carb baking, low carb ginger bread, low carb gingerbread, low carb gingersnaps, low carb Christmas, paleo gingerbread, paleo gingersnaps, vegan gingerbread, vegan gingersnaps, vegan Christmas, paleo Christmas, vegansk jul, paleo jul, vegansk fika, paleo fika, glutenfri jul, glutenfritt fika, glutenfritt julfika, deffa,

Adventsfika för alla fortsätter! Detta är ett av de mest älskade recepten jag gjort. Förra året bakades dessa och försvann snabbare än de “vanliga”. Grundtanken var att våra glutenintoleranta släktingar skulle få något gott till julbordets efterrättsdel. Jag hade inte väntat mig att de skulle ta slut först där med det gjorde de och i år gör vi flera satser här hemma!

Om pannkakorna är barnens favorit av alla recept jag testat fram här hemma så är detta pepparkaksrecept lätt de vuxnas! Förra året kom en nära släkting fram till att hon inte tål gluten. Hon var den som alltid – ALLTID – bjöd på pepparkakor med mögelost till julens bjudningar. Så ja, det kändes inte så kul… Därför bestämde jag mig för att hitta fram ett glutenfritt recept på pepparkakor. Första satsen använde jag kokossocker och det smakade inte direkt “vanliga” pepparkakaor då. Sedan testade jag fibersirap (vilket också tog bort allt socker och minskade kolhydraterna rejält!) och det blev riktigt bra. Så bra att vid fikat så tog dessa slut snabbare än de vanliga pepparkakorna. Lite mindre söta och lite mer smak.

Passar er som:
– är veganer
– inte tål nötter
– utesluter vitt socker
– äter paleo (= endast naturligt)
– minskat kolhydraterna i kosten
– har glutenintolerans eller är känslig
– inte äter mejeriprodukter/ tål laktos

 

pepparkaka, pepparkakor, nyttiga pepparkakor, nyttig pepparkaka, gingerbread, healthy ginger bread, healthy ginger snaps, healthy gingersnaps, deffrecept, deff recept, dietrecept, diet recept, diet jul, diet julrecept, glutenfritt, glutenfritt jul, glutenfria pepparkakor, sockerfria pepparkakor, vegansk pepparkakor, pepparkakor recept, paleo pepparkakor, low carb pepparkakor, diet Christmas recipes, low carb baking, low carb ginger bread, low carb gingerbread, low carb gingersnaps, low carb Christmas, paleo gingerbread, paleo gingersnaps, vegan gingerbread, vegan gingersnaps, vegan Christmas, paleo Christmas, vegansk jul, paleo jul, vegansk fika, paleo fika, glutenfri jul, glutenfritt fika, glutenfritt julfika, deffa,  pepparkaka, pepparkakor, nyttiga pepparkakor, nyttig pepparkaka, gingerbread, healthy ginger bread, healthy ginger snaps, healthy gingersnaps, deffrecept, deff recept, dietrecept, diet recept, diet jul, diet julrecept, glutenfritt, glutenfritt jul, glutenfria pepparkakor, sockerfria pepparkakor, vegansk pepparkakor, pepparkakor recept, paleo pepparkakor, low carb pepparkakor, diet Christmas recipes, low carb baking, low carb ginger bread, low carb gingerbread, low carb gingersnaps, low carb Christmas, paleo gingerbread, paleo gingersnaps, vegan gingerbread, vegan gingersnaps, vegan Christmas, paleo Christmas, vegansk jul, paleo jul, vegansk fika, paleo fika, glutenfri jul, glutenfritt fika, glutenfritt julfika, deffa,

The Swedish pepparkaka

 

30 pepparkakor:
120g mandelmjöl
50 dl kokosmjöl
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk mald kanel
1 1/4 tsk mald ingefära
1 1/4 tsk mald nejlika
1/4 tsk flingsalt
50 g kokosolja eller smör
1/2 dl fibersirsp (alt honung eller agave)
1 ägg

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Smält matfett, salt, honung och kryddor i en kastrull på låg värme. Blanda sedan med dom torra ingredienserna och ägget till en jämn deg. Dela degen i 3-4 delar och kavla ut varje del mellan två bakplåtspapper. Lägg dom sedan på en plåt och ställ in i kylskåpet i minst 45 min, gärna över natten. Om du låter degen stå över natten kan du skippa att kavla ut dom i förväg, men det underlättar såklart oavsett att ha det momentet färdigt innan man börjar att stansa ut. Kavla oavsett ut dom mellan två bakplåtspapper när du väl ska kavla så slipper du att degen fastnar i kaveln!

Sätt ugnen på 175 C. Ta sedan ut en deg i taget och stansa ut pepparkakor. Ta med hjälp av en kniv bort överflödig deg. Dra över bakplåtspappret med dom utsansade pepparkakorna på en plåt och grädda dom i mitten av ugnen i 4-10 minuter beroende på hur tunna eller tjocka du gör dom. Håll koll, pepparkakor har en tendens att brännas fort. Lägg sedan den överflödiga degen i kylskåpet medan du tar ut nästa utkavlade deg och fortsätter stansa ut pepparkakor. Försök generellt att hålla degen du arbetar med så kall som möjligt, om den blir för varm kan den bli lite klibbig att hantera. När du gjort alla tre degar kavlar du ut den kvarstående degen mellan två bakplåtspapper och upprepar sedan proceduren tills du inte har någon deg kvar. Jag brukar alltid äta den sista degklumpen dock, både för att det är gott och för att jag tröttnar på att stansa kakor.

Låt kakorna svalna helt på galler innan servering. Krispigast och godast blir pepparkakorna om du förvarar dom i kylskåp.

Hela receptet utan sirap/ honung:
1423 kcal
10%  –  34g kolhydrater
12%  –  42g protein
77%  –  124g fett

Per pepparkaka (1 av 30):
47 kcal
10%  –  1g kolhydrater
12%  –  1,5g protein
77%  –  4g fett