recept nötsmör, recept nöt smör, nötkräm deffa, nätcreme recept, deffa jordnötssmör, jordnötssmör recept, nötsmör, proteinsmör, cashewsmör, cashew butter, protein, nut butter, healthy recipe, deffa,

RECEPT: Protein Cashew Butter (nötsmör) – med näringsvärden!

Let’s talk nötsmör! Verkar som fitness-världen gått helt crazy över denna mosade nötgegga. Varför detta? Mer än att det är väldigt gott och nyttigt? Inte mycket mer än så faktiskt. Det är supergott, passar till mycket och är nyttigt på samma sätt som nötter.

Jag själv hade aldrig förstått charmen med det, snarare avskytt det, framtill det att en klient på diet hade svårt att kontrollera mängden hen åt.. Jag ville vara snäll och lät hen ge mig alla sina burkar för att ha dem åt hen tills dieten var över. Slutade med att Maria här råkade inse hur fantastiskt gott det är att hinka nötsmör med sked och insåg precis vad klienten menade. Efter det hade ingen av oss nötsmör i större mängder hemma. Har fler roliga historier om nötsmör, men sparar de till nästa super-nut-butter-recipe åt er…

Nötsmör är ofta rätt dyrt att köpa. Speciellt de som innehåller bara nötter och havssalt. Kollar du på vad vanliga nötter kostar och vanligt salt för sig sedan kostar det med så är priset mycket lägre. Så genom att fixa eget får du inte bara så mycket salt du vill ha, eller om du vill köra helt utan det och kan ha i mer saker du gillar, så smak och konsistens blir perfekt, utan även sparar du massor av pengar! ”Men det är smidigare att köpa”. Ja, fast det tar bara några min att fixa eget ändå, typ 5 min, et violà!

Genom att ha i nyttigheter och smaksättare i nötmöret får du enkelt i mer näring (även om nötter redan i sig är näringsbomber) och kan även sänka kaloriinnehållet per gram samt ändra lite i balansen mellan fett – protein – kolhydrater. Här är en proteinrikare variant med sötare smak och krämigare än ex. vanligt jordnötssmör. Passar grymt till gröt, pannkakor, ringla över kvargen, ha i energibollar/ -bars eller äta som den är med sked.

 

nötsmör, proteinsmör, cashewsmör, cashew butter, protein, nut butter, healthy recipe, deffa,

 

PROTEIN-CASHEWSMÖR
lågkalori-recept

 

Till ca 2.5 dl nötsmör:
175g cashewnötter (ca 3 dl)
25g kokosolja (ca 2 msk)
35g vaniljprotein (1 skopa)

 

Tillagning:
Mixa nötterna till ett pulver. Skrapa ner från sidorna och mixa igen ca 30-60 sek. Upprepa tills du fått fram likt en tjock massa. Ha sedan i oljan och mixa samman. Om du vill ha crunchigt smör sparar du en del nötter först och har i dem i slutet istället.
Till sist har du i proteinet och mixar snabbt i någon minut till en tjock, slät massa.
Häll över i en ren glasburk och förvara i kylskåpet.
Det står sig i upp till 3 månader, om det alltid förvaras kallt.

 

Per 100g:
578 kcal
25g protein
1g kolhydrater
44g fett

 

Fler av mina deff-recept hittar ni som vanligt under recept här.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + nitton =