proteingröt, carrot cake oats, proats, protein oats, morotskaka, morotskaka gröt, morotskakegröt, proteingröt, deffa,

Proteingröt à la Morotskaka – med näringsvärden!

Proteingröt-Morotskaka till frukost? Som smakar som den ”ska” men ändå är nyttig, proteinrik, enkel och håller dig mätt? JA TACK! Barndomens drömmar kan gå i uppfyllelse som vuxen, om man bara tänker till lite. Eller helt enkelt läser denna artikel!

 

När jag var på diet första gången åt jag inte som denna diet jag är på nu. Då hade jag en coach som förespråkade periodisk fasta, men jag var rädd att testa det då och körde därför på klassiska äta-var-tredje-timma. Frukost, lunch, pre workout mellis, after workout mellis, middag och kvällsmål. Var alltid hungrig ändå… Idag har jag inte kvar min coach utan är min egen, men jag lyssnade på honom tillslut och nu kör jag periodisk fasta. Life changing! Kommer aldrig gå ifrån det igen, precis som alla andra som vågat testa. En fråga som vi pf-are alltid får är ”hur klarar du dig utan frukost? Det är ju dagens godaste mål!”

 

Frukost på engelska är breakfast. Breakfast kommer från to break a fast. På svenska då att man bryter fastan. Det första du äter på dagen, oavsett när, är alltså det mål som bryter fastan. The first meal you eat will break the fast and therefore be your breakfast. Breakfast frukost då ja. Så alltså äter vi alla frukost. Vissa lite senare på dagen bara. Oavsett när och hur jag äter; såklart jag kan äta frukostmat? De flesta av oss vuxna kan nog erkänna att det funnits minst en period i livet då mackor, gröt, flingor m.m. lätt kunde stå för frukost likadant som för lunch, middag, mellis eller kvällis (eller allt).

 

Frukostmat är aldrig fel alltså. Vet ni vad som inte heller är fel? FIKA! Så som en färsk morotskaka med en kopp kaffe till… Ännu bättre – vi slår ihop frukost och fika! Morotskaka, fast lite krämigare, till frukost med en stor kopp kaffe. Det blir bättre. Frukosten är mättande, voluminös, proteinrik och helt nyttig. Så du kan äta ”morotskakan” varje dag till frukost, lunch, middag eller mellanmål och ändå hålla formen eller förbättra den. Deffa med morotskaka som hel måltid varje dag? Ja tack!

Proteingröt à la morotskaka

proteingröt, carrot cake oats, proats, protein oats, morotskaka, morotskaka gröt, morotskakegröt, proteingröt, deffa,

 

Proteingröt (CARROT CAKE PROATS)
Creamy carbs

Ingredienser:

35g dinkelgryn* (1 dl)
100g mjölk (1 dl)
100g morot (1 liten)
1 dl vatten
80g äggvita (2 st)
15g tyngre vaniljdrömmar (eller annat vassle i vaniljsmak)
1 krm salt
massa kanel, kardemumma och ingefära (eller bara kanel)
ev. lite vatten, beroende på konsistens du önskar

 

Goda tillbehör
kvarg + limejuice + sötning
valnötter + banan
jordnötssmör

 

Tillagning:
Ta fram en liten gryta och häll i all vätska, alla kryddor, psylliumförskal, salt och gryn. Sätt på spisen och låt puttra upp.
Medan det kokar upp så river du moroten och rör sedan ner den i grytan. Låt koka ihop likt ”vanlig” gröt till önskad konsistens.
När du tycker grynen och moroten känns lagom mjuka/ hårda så har du i proteinpulvret. Smaka sedan av med ev. mer kryddor.
Häll upp i din skål eller ät direkt ur grytan. Jag toppade med valnötter, jordnötssmör och skivad banan. NJUT!

 

Tips!
För ännu mer som morotskaka är det supergott att blanda ihop vanlig 0% kvarg med sötningsmedel och färskpressad lime.
250g Lindahls kvarg, en matsked färskpressad citrus och ex. sötströ = endast 155 kcal extra och hela 30g protein!
Grymt om du gör gröten kvällen innan för att ta med dig någonstans och låter bli kall innan du smetar på denna frosting.

Per portion, utan tillbehör:
320 kcal
30g protein
33g kolhudrater
5g fett

 

* Havregryn liksom fiberhavre och glutenfria funkar lika bra som dinkelgryn. Jag föredrar dinkelgryn för smak och konsistens.

Proteingröt och andra deff recept hittar ni som vanligt här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =