Rödbetshummus – mitt hetaste tips!

rödbetshummus, recept hummus, protein hummus recept, hummus, red hummus, pink hummus, beet humus, red beet hummus, healthy hummus, vegan hummus, macros hummus, clean hummus, protein recipes, vegan protein recipes, vegan, vegan recipes, healthy vegan, plant based, plant power, Veggo recept, vegorecept, vegansk recept, vegansk hummus, vegansk protein, healthy snack, healthy sauce, nyttig sås, clean sås, clean sauce, defer, defer nu, deffa.nu, Ehrlington, deffrecept, cutting, macro calculated, iifym, iifym recipes, iifym vegan, eat the rainbow,

Rödbetshummus! Låt oss prata HUMMUS. En av de mest underskattade rörorna, om inte en av de mest underskattade ätbara ting i Sverige över huvud taget. Mycket näring och så galet gott! Kan också varieras oändligt. Den vanliga, “originalet”, är proteinrikt och superenkelt att göra.

 

Min favorithummus är alla gånger denna magenta (färgen heter så) som smakar både syrligt fräscht och lätt mjukt sött. Top 3 favoritmat för mig! Vad tror ni den hemliga ingrediensen är?

Efter sisådär 10-15 minuter het diskussion om denna hummus är rosa, röd eller lila satte jag punkt med att den är magenta. Killarna undrade varför jag började snacka spanska, men det är ju så denna nyans av rosalila heter – magenta! “Tack för påminnelsen, glömde nästan att du inte är en man” HAHAHA

Denna heta diskussionen om färg byttes ut mot diskussion om hur jag kan se så otroligt kvinnlig ut och ändå stämplas jag som “one of the boys” med mina vänner (som alla är killar). En sidosak bara haha.

Denna färgbomb till rödbetshummus passar otroligt bra som sås till kyckling, kall tonfisksallad, dippa potatisklyftor i, en rejäl köttbit, fyllning till wraps, klicka i en matig sallad eller dippa grönsaker i. Varför inte smidigt mellis med kall kyckling till bara? Också supergott att ha på mackan som ett mättand och näringsrikt pålägg!

TIPS! Bred ett tjockt lager på ett nybakat surdegsbröd och topp med skivad avokado, krispig sallad/ spenat/ skott  och rödlök för en supermacka! Är du inte vegan eller bara vill ha mer mat så passar även kall kyckling eller smulad fetaost. Yummy!

 

VARFÖR ÄR RÖDBETOR BRA?

  • 100g rödbeta ger dig knappt 35% av hela dagsintaget av folat (folsyra).
    Ni som försöker bli gravida – folat kan hjälpa er på traven kvinnor!
  • 100g rödbeta ger dig också ca 15% av hela dagsintaget av kalium.
    Kalium är en viktig mineral som bl.a. hjälper till att reglera blodtrycket, bidrar till njurarnas funktion samt till normal muskel- och nervfunktion. Medan natrium (finns mycket i salt) höjer blodtrycket så sänker kalium det, så det behövs en balans!
  • Kalorimängden är väldigt låg.
    Om du vill äta mycket/ mer utan att få i dig för mycket kalorier så är rödbetor superbra. Med sitt relativt höga fiberinnehåll och låga kaloriinnehåll så är rödbetor grym dietmat!
  • Mycket näring och smak som passar i mycket.
    Pressa juice, mixa i smoothies, ha i eller till pyttipannan, blanda med rotfrukter i ugn, använd i hummus som här… Det finns massvis av användningsområden och inte bara har den fantastisk smak, den har också en helt underbar färg!
  • Nitrit, guld för den tränande människan.
    Att många cyklister och maratonlöpare dricker mycket rödbetsjuice har nog inte många missat, eller att alla hälsokostbutiker har massvis av juicen. Det finns nämligen massvis av nitrit i rödbetor. Nitrit ökar nivåerna av kväveoxid (NO) i kroppen, som har ett flertal positiva effekter på kroppen. Bl.a. vidgade blodkärl, förbättrad cirkulation och på sikt även sänkt blodtryck. Dessa saker ihop bidrar tillsammans till förbättrad kondition och uthållighet. Spenat har också höga nivåer nitrat och är kanske en av anledningarna Karl-Alfred fick sina kända biceps.

 

hummus, red hummus, pink hummus, beet humus, red beet hummus, healthy hummus, vegan hummus, macros hummus, clean hummus, protein recipes, vegan protein recipes, vegan, vegan recipes, healthy vegan, plant based, plant power, Veggo recept, vegorecept, vegansk recept, vegansk hummus, vegansk protein, healthy snack, healthy sauce, nyttig sås, clean sås, clean sauce, defer, defer nu, deffa.nu, Ehrlington, deffrecept, cutting, macro calculated, iifym, iifym recipes, iifym vegan, eat the rainbow, hummus, red hummus, pink hummus, beet humus, red beet hummus, healthy hummus, vegan hummus, macros hummus, clean hummus, protein recipes, vegan protein recipes, vegan, vegan recipes, healthy vegan, plant based, plant power, Veggo recept, vegorecept, vegansk recept, vegansk hummus, vegansk protein, healthy snack, healthy sauce, nyttig sås, clean sås, clean sauce, defer, defer nu, deffa.nu, Ehrlington, deffrecept, cutting, macro calculated, iifym, iifym recipes, iifym vegan, eat the rainbow,

 

RödbetsHummus

Healthy red beet hummus

 

Ingredienser:
450g ekologiska rödbetor (ca 4st)
30g tahini utan salt (2 msk)
35g msk citronjuice (2 msk)
15g extra virgin olivolja (1 msk)
1 msk kallt vatten
flingsalt
ev. spiskummin och chili (helt valfritt!)

 

Gör så här:
Koka rödbetorna i vatten tills de blir mjuka. Skär av toppen och gnugga därefter av skalet. Mixa ihop alla ingredienser till en massa. Tillsätt eventuellt mer vatten om du tycker det blir för tjockt och smaka av med salt och kryddor. Du behöver inga kryddor egentligen, men jag älskar att variera mig med spiskummin, kummin, cayenne, vitlök, chili, timjan m.m. Ställ kallt en stund innan du serverar. NJUT!

 

P.S: klarar sig ca 5 dagar i kyl. Fryses helst inte, då konsistens ändras. Testa om du vill, men rekommenderar kylskåp med ordentlig förslutning.

 

Näringsvärden för hela satsen:

542 kcal
11% – 15g protein
54% – 33g fett
35% – 48g kolhydrater

 

För att se våra andra smaskiga recept är det bara att klicka på receptdelen!