Hitta rätt skivstång

Skivstång

En skivstång är en självklarhet och själva grunden i styrketräning. De tre basövningarna knäböj, bänkpress och marklyft är baserade på en skivstång.

Vilken typ av skivstång ska man då ha? Om du inte orkar läsa igenom all text och vill ha en rejäl skivstång som fungerar för all form av träning på ett bra sätt så är det enklaste valet en olympisk skivstång! Den passar perfekt för den som utövar crossfit eller tyngdlyftning, för styrkelyftsövningar så är den också ett utmärkt val. Det är helt enkelt den kompletta stången!

Olympisk skivstång det är den vanligaste skivstången. Den väger 20 kg, i diameter så är den normalt 28 mm i diameter. Där du har vikterna så är det 50 mm så de vanligaste vikterna passar.

Vanliga styrkelyfts skivstång den väger 20 kg och tål en rejäl belastning. Diametern är 29 cm 50 mm i diameter för vikterna. Det vanligaste valet och just den typen av stång du ser på ditt vanliga gym. Om du tar styrkelyft på blodigt allvar så är det rätt val. Vissa säger att de kan få

Olympisk damstång: är precis som den vanliga skivstången men är lite lättare och nättare. Den väger 15 kg istället för 20 kg för en olympisk skivstång. Greppet är 25 mm.

Teknikstång: förekommer ofta på gym och är väldigt lätta skivstänger som man hör på namnet är till för att öva teknik.

Vad ska du tänka på när du väljer en skivstång?

Det finns flera saker att tänka på när du ska välja skivstång. Bredd, hur mycket tål skivstången?

Vilken diameter ska skivstången ha?

Det finns den vanligaste sortens skivstång som du oftast hittar på gymmet 50 mm och så finns det skolstänger på 25 mm. Skolstängerna är alldeles utmärkta skivstänger men de brukar

Hur mycket tål skivstången?

Det är viktigt att tänka på hur mycket skivstången tål. De flesta behöver så klart inte tänka så mycket på skivstången tål men om du är lite extra stark eller en stång som är riktigt slitstark skivstång.

Olympisk skivstång eller skivstång för styrkelyft.

Det finns skivstänger med eller utan kullager och det gör att vikterna roterar när du rör stången. Det kan tyckas vara en trivial detalj men faktum är att det ger helt olika känsla. När du ägnar dig åt styrkelyfts basövningar bänkpress, knäböj och marklyft så vill du normalt ha en helt stum stång där vikternas fladdrande kan göra dig mindre stabil. Om du istället tränar de tyngdlyftnings övningarna ryck eller stöt så är det en betydligt skönare känsla när vikterna är mer följsamma. Detsamma gäller så klart för crossfit som använder tyngdlyftningsövningar.

Det finns specialstänger

En EZ-stång är en skivstång på 12,5 kg som är gjord för att kunna köra bicepscurls. Skivstången är böjd på ett sätt som gör det betydligt mycket skönare att köra bicepscurl.

Det finns olika märken

Eleiko – det riktiga premiummärket. Svenska Eleiko levererar kvalitets skivstänger som många drömmer om. Eleiko levererar den sortens skivstänger som du kan ha i generationer.